088 - 020 46 00 Quickscan Afspraak maken Contact

Thuiswerken, en dan? 3 praktische tips…

Thuiswerken. Wat tot voor kort vooral iets was voor zelfstandige beroepsbeoefenaren, is door de coronacrisis opeens ook voor veel Nederlandse werknemers de dagelijkse realiteit geworden. Hoe ga je als werkgever om met deze ongewone situatie? Door je bewust te worden dat thuiswerken ook zo zijn voordelen heeft, kijk je er meteen al heel anders tegenaan.

Voorkom stresssituaties

Thuiswerken wordt vaak geassocieerd met veel gedoe. Je eigen laptop blijkt bijvoorbeeld niet geschikt voor de zware softwareprogramma’s die je normaal gesproken op kantoor gebruikt. Of je constant om aandacht vragende kinderen maken het moeilijk om je op je werk te concentreren. Of het lukt je simpelweg niet om thuis een fijne werkplek te creëren. Volgens Marcel Dekker, directeur Strategie & Innovatie van ContactWorx, wegen deze nadelen echter niet op tegen de problemen die bedrijven die nog wél vanuit kantoor werken momenteel ondervinden: “Zo kampen deze bedrijven met een hoog ziekteverzuim doordat mensen bijvoorbeeld wat angstig zijn om samen met anderen in een ruimte te zitten. Ook zie je vaak dat werknemers thuisblijven omdat er geen opvang voor de kinderen is. Op een gegeven moment zorgt dit soort zaken toch voor stresssituaties in een bedrijf die in basis door thuiswerken best voorkomen hadden kunnen worden.”

Lager ziekteverzuim

Marcel geeft werkgevers het advies om in deze crisistijd vooral te focussen op de voordelen van thuiswerken: “Zo zorgt het voor een lager ziekteverzuim, want ook mensen die bijvoorbeeld een beetje verkouden zijn, kunnen gewoon werken. En wie thuis werkt, loopt bovendien geen kans onverhoopt door een zieke collega besmet te worden.” Zijn eigen organisatie is daarvan volgens Marcel het levende bewijs: “Bij ContactWorx werken alle medewerkers nu al sinds enkele weken volledig vanuit huis. Sindsdien is ons ziekteverzuim afgenomen van 30 procent naar maar liefst 2 procent.”

Schenk vertrouwen

Als organisatie die is gespecialiseerd in (telefonische) klantservice heeft ContactWorx van huis uit veel affiniteit met het optimaal communiceren met collega’s en klanten. “Die ervaring komt in de huidige crisissituatie extra goed van pas”, zegt Marcel. “Wij kunnen als geen ander advies geven als het gaat om het op afstand managen van thuiswerkende medewerkers. Zo zeggen wij tegen werkgevers: zorg ervoor dat je de zaken technisch slim inricht en heb vooral vertrouwen in je thuiswerkende mensen. Je zult er versteld van staan hoe productief en loyaal je medewerkers zijn, zeker als je hen een bepaalde taakverantwoordelijkheid geeft. Onze ervaring is namelijk dat werknemers thuis minstens zo productief zijn als op kantoor. Daarbij komt dat zes uur thuiswerken ongeveer gelijkstaat aan acht uur werken op kantoor. Kortom, de bedrijfsresultaten hoeven zeker niet te lijden onder het thuiswerken. Nog een praktische tip: maak bij online meetings duidelijke afspraken om alles in goede banen te leiden. Wijs bij grotere groepen bijvoorbeeld een voorzitter van de vergadering aan en leg uit dat het verstandig is om je microfoon te dempen als je niet aan het woord bent. Waar duidelijk communiceren in een normale kantoorsituatie al belangrijk is, is dat bij het op afstand leiden van een team zelfs cruciaal.”

3 tips

Hoe kun je als werkgever leren om positief aan te kijken tegen thuiswerken? Hierbij nogmaals de drie belangrijkste tips. Besef dat:

  • Thuiswerkende medewerkers over het algemeen minstens zo productief zijn als op kantoor.
  • Thuiswerken doorgaans zorgt voor een lager ziekteverzuim
  • Bij thuiswerken er geen risico bestaat op besmetting en je zodoende actief bijdraagt aan bestrijding van het coronavirus.

Wij denken met je mee!

Heb je ook thuiswerkende medewerkers en wil je weten hoe je dat het beste kunt aanpakken? Daarover willen wij graag kosteloos met je van gedachten wisselen! Neem contact op

Maak een afspraak
Of vraag een gratis quickscan aan

Stel je vraag aan ContactWorx

Make contact work.

Klantcontact experts van A tot Z met een eigen Wft callcenter in Delft. Voor een verfrissend geluid in klantcontact.

Make contact work
088 - 020 46 00 Contact